Συχνές ερωτήσεις που σχετίζονται με την επισκευή υπολογιστών

Πολλές φορές ο κόσμος, πιστεύει οτι ο υπολογιστής του άλλαξε συμπεριφορά και για αυτό ευθύνεται η συσκευή του αυτή καθ’ αυτή. Η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω του υπολογιστή ή του internet σήμερα, έχει φτάσει αρκετά υψηλά. Αυτό ωθεί τις εταιρίες που αναπτύσσουν τα προγράμματα και τις εφαρμογές, να τα βελτιώνουν συνεχώς με νέες λειτουργίες ή πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Κατα συνέπεια, πολλές φορές, αυτες οι νέες λειτουργίες ή τεχνολογίες να χρειάζονται περισσότερους πόρους στο σύστημά σας για να λειτουργήσουν. Έτσι λοιπόν, μια συσκευή η οποία είναι παλαιότερης τεχνολογίας και διαθέτει περιορισμένους πόρους, να μη μπορεί να ανταποκριθεί το ίδιο με τις συνθήκες που λειτουργούσε πριν.

Πιθανότατα δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό. Οι πόροι του υπολογιστή, ιδιαίτερα των σταθερών, είναι αναβαθμίσιμοι. Ανάλογα τις ανάγκες και το λόγο που δημιουργεί τις καθυστερήσεις ο υπολογιστής, αναβαθμίζεται ο κατάλληλος πόρος (πχ. μνήμη RAM). Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να σας προτείνει τις κατάλληλες λύσεις. Τέλος, μη ξεχνάμε, οτι μια καινούρια συσκευή που θα αγοράσουμε, δεν είναι πάντα πιο γρήγορη από αυτή που είχαμε. Η τεχνολογία πιθανότατα είναι πιο σύγχρονη αλλά αυτό δεν την κάνει πιο γρήγορη. 

Αυτό δεν είναι πάντα το χειρότερο και πιο δαπανηρό σενάριο. Δυστυχώς, η φύση του προβλήματος δεν μας επιτρέπει να κάνουμε διάγνωση μέσα από μια ερώτηση. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν από τους ειδικούς μας.

Συνήθως, αυτό συμβαίνει, όταν στο παρελθόν υπήρξε επαφή με υγρασία. Προσπαθήστε να θυμηθείτε εάν σας έπεσε κάποιο υγρό στη συσκευή σας. Εάν έχει συμβεί αυτό, ακόμα και στο παρελθόν, αφαιρέστε την μπαταρία, αν είναι εφικτό και επισκεφτείτε το κατάστημά μας άμεσα.

Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις και αναζητήσεις στο internet για το τι πρέπει να κάνετε. Το σίγουρο είναι οτι δεν πρέπει να το κάνετε “πιλάφι” και οτι αυτό δεν θα επαναφέρει τα πράγματα στην αρχική τους κατάσταση. Αντιθέτως, θα κάνει τη δουλειά μας πιο δύσκολη,  καθώς το άμυλο θα έχει λερώσει τη συσκευή σας, το πληκτρολόγιο θα έχει γεμίσει ρύζι κ.α. Οπότε, αφαιρέστε άμεσα την μπαταρία από την συσκευή σας, εάν αυτό είναι εφικτό και ελάτε άμεσα να κάνουμε καθαρισμό στο laptop σας.

Εάν αυτό συνέβει μια φορά, θα μπορούσε να μην είναι κάτι σημαντικό. Εάν συμβαίνει συχνά, τότε πιθανότατα τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Αν και αυτό δεν υποδηλώνει πάντα πρόβλημα στην κάρτα γραφικών της μητρικής του μηχανήματός σας, θα πρέπει να περάσει κάποιους διαγνωστικούς ελέγχους για να μάθουμε τι το προκαλεί. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να λυθεί αυτή σας η απορία, είναι να επισκεφτείτε το κατάστημά μας και ένας ειδικός θα σας εξυπηρετήσει.

Ας ξεκινήσουμε με το οτι η μπαταρία είναι κατασκευασμένη για να “χαλάει” και θεωρείται “αναλώσιμη”. Η μπαταρία είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός laptop και εκτός της φορητότητας που μας προσφέρει, προστατεύει και τη συσκευή μας. 

Οι αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος, καταλήγουν να περνάνε απευθείας στη συσκευή μας, καθώς το τροφοδοτικό (φορτιστής) δεν μπορεί πάντα να τις διαχειριστεί. Αυτό έχει ως συνέπεια, να μειώνει τη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων της συσκευής μας, ή ακόμα και να τα “σκοτώνει”. Πριν αφαιρέσετε την μπαταρία από τη συσκευή σας λοιπόν, αναλογιστείτε εάν αυτή έχει μεγαλύτερο κόστος από τη συσκευής σας ή την επισκευή της.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μέσα σε διάστημα 2-3 χρόνων ή ίσως και λίγο παραπάνω, ειδικότερα εάν η χρήση της συσκευής γίνεται σε μέρη με αρκετή σκόνη ή και χνούδια. Αυτά εισέρχονται στο μηχάνημά σας από τις σχισμές εισαγωγής του αέρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταλήγουν πάνω σε εξαρτήματα ή ακόμα και να φράζουν την εξαγωγή του αέρα στο σύστημα ψύξης της συσκευής σας. Ο ζεστός αέρας αντί να ανακυκλώνεται, συνεχίζει να κυκλοφορεί μέσα στο μηχάνημα σας, με αποτέλεσμα να θερμαίνεται ακόμα περισσότερο και μαζί με αυτόν και τα εξαρτήματα. Οι σταθεροί υπολογιστές χρειάζονται συντήρηση σχεδόν ανά χρόνο, καθώς έχουν περισσότερες σχισμές και τις περισσότερες φορές βρίσκονται πιο κοντά στο πάτωμα. Το κόστος συντήρησης – καθαρισμού τους είναι πολύ πιο οικονομικό από έναν φορητό. Στα laptop, συνήθως γίνεται συντήρηση – καθαρισμός ανα 2-3 χρόνια, ανάλογα με την κατάστασή τους και τον τρόπο χρήσης τους.

Η επισκευή μητρικής πλακέτας του σταθερού ή φορητού υπολογιστή σας είναι μια υπόθεση που δε πρέπει να την εμπιστεύεστε σε μη εξειδικευμένα άτομα ή καταστήματα. Εάν συμβεί αυτό, μια βλάβη η οποία δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, μπορεί να γίνει ανεπανόρθωτη. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας, αναλαμβάνει την επισκευή της μητρικής πλακέτας της συσκευής σας, με υπευθυνότητα και εγγύηση έως 120 ημέρες για την συγκεκριμένη επισκευή.

FacebookTwitterLinkedInInstagram
elΕλληνικά